Korrekt elvállás

Most egy kicsit olyan témát fogok pedzegetni ami tuti megosztó lesz akár szakmailag akár vendég szempontból.

Itt is mint a többi blogomban csak is a saját tapasztalataimat nézeteimet fogom megosztani veletek. Vágjunk is bele.

Párszor már találkoztam azzal a helyzettel, hogy a vendég váltani kívánt szolgáltatót jelenleg körmöst és megkeresett. 

Mindig megkérdezem miért. 

Azért szeretem tudni, hogy esetleg én azokat a hibákat ne kövessen el vagy hogy ez által levonjam a konzekvenciát a helyzetről.  Olyan ez itt is mint egy párkapcsolat. Vannak laza kapcsolatok ahol talán sokat nem kell foglakozni az elvállással s vannak hosszabb vagy komolyabbak ahol megérdemelné a tiszteletet mind kèt fél, hogy letisztázva a problémákat váljanak el. Vannak olyan szakítások ahol pedig nincs is mit mondani mert olyan habitussal történik, hogy egyértelmű a váltás.

Vegyük sorra ezeket a szakmai kapcsolatokat. 

Van egy vendég eljön megkapja a szolgáltatást nagyjából elégedett de érződik a munka közben, hogy nem talált egymásra a két ember. Ilyenkor tiszteletből jó pofizva a soha viszont nem látás érzésével elválnak. Nincs is miről beszélni érezhető, hogy nem tudnak együtt dolgozni.

A gyors látványos egyértelmű “szakítás”. 

Itt sem kezdődött el még semmi max az unszimpátia a “nem jó amit csinál a körmös” és a “hu de borzasztó egy vendég” érzések. Ezek menetközben is kialakulnak akár vitatkozáshoz nézeteltéréshez vezethet vagy egyből vagy az elkészült köröm után főleg ha probléma adódik a szettben.

Ezek voltak a mindenki számára egyértelmű nem klappolunk mint vendég körmös kombo.

Ami már fontosabb s érdekesebb egy hosszan tartó szakmai és màr lehet személyesebb kapcsolat.

Hogyan is váljunk el szépen.

Személy szerint ebbe a kategóriába tartozó vendégeimtől szeretném megkapni a választ miért cserélnek le ha lecserélnek.

Azzal senkinek se jobb ha jár évekig majd eltűnik nem jelentkezik ha keresi az ember szóra se méltatja. Nem mindenkinél kérdezem meg én sem, hogy mi a baj mi történt? Amennyiben a munkámmal van baja azért lenne jó ugye tudni, hogy ez a gond s mi a gond, hogy fejleszteni tudjam ezen ponton magam, hogy ne kövessem el azokat a hibákat. Ezek érdekében egyébként szoktam képzéseken résztvenni ill informálódni, hogy napra kész legyek.

Lehet a pénz miatt távozik mert nem tudja finanszírozni esetleg olyan szakemberhez megy aki kevesebbért készíti el stb… Érthető ez a váltás és nem szégyen de itt is jó ha elmondja a vendég “imádlak szeretlek csak sajnos ennyi pénzem van rá és így kell megoldanom”. 

Válthat a szakmai hiányosság miatt is hiszen annyi új trend van annyi minta szín technika, hogy ezeket màr nehéz követni.

Azért egy jó szakember igyekszik képezni magát fejlődik de 100%osan mindent képviselni nem tud vagy csak nehezen. Megértem tehát ha azért vált mert nálam nincs az amit ő szeretne de itt is ugyan úgy el lehet mondani az okot. “ Nézd én olyan extrém formàt szeretnék színekkel s matricával amit csak XY-nàl tudom megkapni s bàr köszönök mindent de most màr hozzá kérek időpontot”.

Lehet a személyisége  a körmösnek nem olyan amit kedvelne a vendég. Lehet lassú vagy felületes lehet hangos vagy halk lehet depresszív vagy hiperaktív a lényeg még ha a munkája kiváló is a személyisége kiborító.

Szerintem itt is érdemes egy nem bántó módon jelezni, hogy nem vagytok egy hullámhosszon s még ha a munkája kiváló is személyiségben nem passzoltok.

Ha megfigyeltétek mindegyik helyzetben a lényeg, hogy korrekt és valós legyen az indok mert egy jó szakember ebből tud tanulni.

Fordítva már nehezebb egy kicsit. Ha a szolgáltató válna meg egy nem kívánt vendégtől szerintem egy korrekt módja van ha màr nem bírja az pedig az hogy megmondja a továbbiakban nem szeretne több időpontot adni mert úgy érzi nem megy a közös munka. A vendégek nagy része bele se gondol, hogy nekik is lehetnek olyan vonásaik viselkedési formáik ami által a körmös/szolgáltató nem tudni hatékonyan dolgozni. Amikor a szeretett munka kényszerré vàlik. 

Tehát azt mondom, hogy legyünk korrektek egyenesek és kommunikáljunk. Sokszor bàr nem egyforma a stílusuk de szeretettel kedvességgel sok minden megoldódik:)♥️

 

Debreceni műkörmös